Blog, Work

Een centje voor mijn Patreon?

Laten we leuk aftrappen met een interview. Nee, ik heb niemand geïnterviewd. Ik werd geïnterviewd. Door Claire van Vrijberghe de Coningh van Claire’s Mission. Over mijn Patreon. Samen met haar en vele andere zit ik een facebook groep om Patreon wat meer bekendheid te geven in Nederland.

Veel zullen jullie er vast niet van begrijpen. Laat me eerst even uitleggen wat Patreon precies is.

 • Wat is Patreon?
  Patreon is een Amerikaanse crowdfunding site waar iedereen lid kan worden en gesponsord kunnen worden. Het is voornamelijk gericht op kunstenaars/creatievelingen. De sponsors doneren elke maand een hoeveelheid geld en krijgen in ruil vele extraatjes, zoals exclusief materiaal, gratis downloads of nog veel meer. Met Patreon krijgen artiesten de mogelijkheid om echt te kunnen leven van wat zij het liefste doen. Ze kunnen een inkomen verdienen genoeg om de belangrijkste rekeningen te betalen en een leven op te bouwen waar zij al jaren van dromen.
  Omdat Patreon een Amerikaanse site is, is het in eerste instantie gericht op Amerikanen, maar iedereen van over de hele wereld kan lid worden. En als je geld wilt verdienen, mits je wat formulieren invult voor de belasting.
 • Hoe werkt Patreon precies?
  Hoe Patreon in zijn werk gaat is niet al te moeilijk. Als je geld wilt verdienen via Patreon moet je een account aanmaken, je Creator pagina mooi invullen met wat je doet, wat je je sponsoren (Patrons) kan aanbieden en wat er nog meer mogelijk kan naarmate je meer geld krijgt. Maar je moet nog wel wat formaliteiten doen, zoals het invullen van belastingpapieren. Want je verdient hier geld mee. Dus dat moet worden aangemeld bij de belasting. Je krijgt niet het volle gedrag wat je sponsoren je elke maand geven. En een klein deel gaat ook naar Patreon. Je contributie laten we zeggen. Als je maandelijkse donaties binnen hebt gekregen, kun je die laten overzetten naar je rekening of naar je Paypal account. Daar zitten ook weer wat financiële zaken aan vast die je moet betalen.
  Als je geld wilt doneren heb je alleen een creditcard nodig of een Paypal account. Je schrijft je in, kiest je artiest uit die je wilt sponsoren en je bepaalt zelf hoeveel geld je doneert. Om je daarmee te helpen kun je kiezen uit verschillende “rewards” (beloningen) van de artiest. Vanaf een bepaald bedrag krijg je toegang tot bepaalde beloningen, beginnende van $1 tot hoe hoog de artiest het maakt. Het kan zijn van een simpele dank je wel tot toegang tot exclusief materiaal en hoe hoger het bedrag, hoe meer je krijgt. Maar je kan ook kiezen om te doneren zonder iets voor te krijgen. Gewoon uit de goedheid van je hart.
  Maar schrik niet als je doneert en je ziet dat je meer moet betalen. Dat kleine extraatje is voor de internationale belastingen.
 • Waarom zit jij op Patreon?
  Ja, waarom zit ik hierop? Nou, ik hoorde van Patreon toen zijn hype net was begonnen. Mijn favoriete artiesten besloten Patreon een kans te geven en veel van hen kunnen nu aardig een leventje bouwen met het geld wat ze krijgen. En dat allemaal om hun droom uit te laten komen. Werk maken van dat wat ze het liefste doen.
  Ikzelf droom van een leven als een fulltime stripmaker/verhalenverteller onder de naam van AppleDragon. Dus ik dacht, laat ik ook een poging wagen. Wie niet waagt, die niet wint. Na wat vragen her en der aan mijn favoriete kunstmakers naar hun ervaring van Patreon, ging ik ook aan de slag. Ik heb mijn Creator pagina gemaakt en ben live gegaan. En ik heb een paar sponsoren, waar ik elke dag nog steeds dankbaar voor ben. Het is nog lang niet genoeg om van te leven, maar wel net genoeg om de kleine dingetjes te betalen.
  En ik doneer ook op Patreon. Elke maand geef ik een klein beetje, of in ieder geval dat wat ik kan missen, aan een paar grote favoriete van me en vrienden.
  Mocht ik ooit slagen om een inkomen te krijgen via Patreon waarvan ik kan leven, dan is het een droom die uitkomt. Ik krijg dan meer tijd om strips te maken en verhalen te vertellen. Maar tot nu toe ben ik blij met wat voor bedrag ik ook krijg. Want alle kleine beetjes helpen. En ik probeer mijn lieve sponsoren ook goed terug te betalen met exclusief materiaal en sneak previews wat alleen voor hen is.
 • Kan ik je helpen?
  Nou, dat sla ik niet af. Ik zal me vereerd voelen mocht je mij willen sponsoren. Het enige wat je nodig hebt is een creditcard of Paypal account. Schrijf je in, ga naar mijn Creator Page en kies je reward/beloning. Elke eerste dag van de maand wordt dit bedrag automatische van je creditcard/Paypal afgeschreven.
  Belangrijke notitie: Bij Patreon heb ik aangeklikt om gelijk het bedrag te krijgen dat je me wilt geven. Dus als je midden in de maand doneert, wordt dit bedrag gelijk van je kaart/account afgeschreven. Schrik niet! Wanneer de maand voorbij is wordt dit bedrag niet opnieuw van je rekening gehaald. Je hebt dan al betaald.
  Deze maatregel is om de sponsoren aan te pakken die net voor betaaldag hem peren, zodat ze niet hoeven te betalen, maar nog wel een volle maand van exclusief materiaal hebben mogen genieten.
 • Wat krijg ik er precies voor terug?
  Wat je van me krijgt kun je allemaal teruglezen op mijn Creator Page, maar ik wil je het hier nog wel een keer vertellen.
  Ik heb drie rewards, beginnende van $1 tot $5.
  De $1 reward is mijn “fooienpot”. Je bent de eerste die nieuwe pagina’s ziet van mijn strips of andere creaties en je naam komt op een speciale bedank-pagina op mijn site en in toekomstige drukwerken.
  Met $3 krijg je toegang tot alle schetsen waar ik op dat moment mee bezig ben. Dat kan schetsen van tekeningen en pagina’s waar ik mee bezig ben of gewoon krabbels, die ik bewaar voor later.
  Bij de $5 krijg je schetsen van een meer erotische aard (ja, die teken ik ook) en ben je de eerste die hoort van mijn nieuwe toekomstige projecten waar ik aan werk. Je mag je mening geven over werken en ideeën, om te kijken of mijn toekomstige project aan kan slaan bij het publiek en ideeën brengen.
 • Ik weet niet of ik maandelijks wil doneren
  Dat geeft helemaal niet. Ik ben ook blij met mondelinge reclame. Je mag ook eenmaalig doneren. Omdat ik toch de optie heb om het geld gelijk te krijgen als je hebt gedoneerd, kun je je daarna gelijk uitschrijven. Maar misschien is het wat te lastig of teveel omdat je je eerst moet inschrijven bij Patreon.
  Voor eenmalige donaties heb ik een echte online fooienpot, waar een creditcard of Paypal al genoeg is. Bij een site dat Ko-Fi heet. Bij deze site geef je mensen een donatie in de vorm van een “kopje koffie”. Als Patreon niks is voor je, mag je mij ook gerust trakteren op een kopje koffie.

Dus als je doneren of niet, dat is geheel je eigen keuze. Ik wil je tot nergens toe dwingen. Ik ben ook al blij met mondreclame.

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *