Life Hacks

Gelieve de eendjes (niet) te voeren

Je keek ernaar uit. De laatste stukjes brood uit de zak die niemand wilt. Want dan kon je weer…

Eendjes voeren!

Wie heeft niet op een punt in hun leven de eendjes gevoerd met de laatste restjes brood? Al die lieve eendjes die kwakend naar je toekwamen voor een stukje brood. Een grote favoriet onder de kinderen. Hoewel volwassenen en ouderen het ook niet kunnen weerstaan. Het geeft een vrolijk en gezellig gevoel met al het gekwaak. Ik vind het ook leuk om de eendjes te voeren.

Maar vorige week stond er in de krant van Deventer dat ze dat liever niet willen. Dit omdat de overgebleven stukjes brood ratten aantrekt. Bewoners hebben er al een paar jaar last van en het lijken er alleen maar meer te komen.
Ja, hoe goed het ook bedoeld is, eendjes voeren is eigenlijk geen goede activiteit. Zoals al gezegd kan overgebleven eten ongenode gasten aantrekken. Zoals de ratten. Of meeuwen. En wilde dieren voeren wordt in het algemeen al afgeraden, omdat het mogelijk is dat ze het dan verleren om zelf eten te zoeken in de natuur en alleen nog maar naar de mensen gaan. Daarnaast is brood eigenlijk helemaal niet goed voor eenden.
Het is geen natuurlijk voedsel. Het bevat niet de juiste voedingsstoffen voor de eenden en het is te zout voor ze. En als er na de eenden en ratten toch nog brood overblijft kan het gaan schimmelen. Wie deze restjes dan opeet kan erg ziek worden. En oud, beschimmeld brood die te lang in het water blijft liggen kan dat weer ziekteverwekkers aantrekken en het water vervuilen.

Eendjes voeren wordt dus niet echt aangeraden. Of liever niet op de plekken waar het wordt afgeraden. Zeker niet met brood. Wil je wel een keer de eendjes voeren of ze helpen in barre tijden? Dat kan op een verantwoordde en dier- en milieuvriendelijke manier. Hier is een lijstje met dingen die je wel aan de eenden kan voeren:

 • Mais
 • Graan
 • Droge havermout
 • Rijst
 • Vogelzaad
 • Gehalveerde druiven
 • Ontdooide diepvrieserwten of mais
 • Wormen
 • Meelwormen
 • Gesneden sla
 • Groenteschillen
 • Kippenvoer of speciaal eendenvoer
 • En op zich kan brood geen kwaad. Een klein sneetje of een paar stukjes mag. Let op dat al het brood dan ook weg is, zodat het niet kan gaan schimmelen.

En geef de eenden niet teveel! Dat kan agressie veroorzaken in de groep en alsnog ongenode gasten lokken.

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *