Columns

Waarom zou je leraar willen worden?

Leraar worden? Eeeeeecht niet! Ik had een hele waslijst aan leraar beroepen in de uitslag van mijn beroepskeuzetest van de middelbare school. Ik wist meteen dat hem dat niet zou worden. Ten eerste kende ik mezelf al goed genoeg om dat te weten. Ik heb een hekel aan voor de klas staan. Word er doodnerveus van. En ten tweede… Ik houd niet van kinderen. En tieners. Een hele dag met deze kleine mensen? Nee, dank je.
En ten derde, ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen. Iedereen weet dat de positie van de huidige leraar er bagger en bagger slecht eruit ziet. Het aanzien van het beroep zit zo ongelofelijk laag aan de grond. (Misschien probeerden ze mij destijds een lerarenopleiding in te loodsen om dit lerarentekort tegen te gaan.

Het salaris is niet iets om over te juichen. Wat nog mooier maakt is dat een middelbare schoolleraar meer verdient dan een basisschoolleraar. Dat zou eigenlijk andersom moeten. Want de naam zegt het al. Een basisschoolleraar geeft de leerlingen de basis van alle vakken. Deze leraar moet lesgeven in alle vakken. Een middelbare school leraar heeft maar een vak.

En dan is er nog de werkdruk. De klassen worden maar groter. Leraren kunnen leerlingen niet de individuele aandacht geven die ze nodig hebben. In zo’n volle klas is het helaas efficiënter om de groep als een persoon te behandelen. En zonder nieuwe leraren zullen de klassen blijven groeien.
En als de leerling alweer lekker thuis is aan het relaxen, heeft de leraar nog een hoop werk te doen. Huiswerk nakijken, toetsen opstellen, leerplannen maken en nog zoveel meer.

Leraar is een zwaar beroep, maar heeft mooie kanten. Ik kan zien hoe het erg voldaan kan aanvoelen. Je bent niet alleen leraar, maar ook echt een tweede ouder. Je bent een voorbeeld, een vriend, een veilige plek. Het is zoveel meer dan lesgeven in 1+1=2. Maar helaas worden deze mooie kanten overschaduwd door de momenteel zware kanten, zoals het lage salaris en de te hoge werkdruk.

Ik sta zeker aan de kant van de leraren, die nu zwaar worden tegengehouden om hun volle potentie te gebruiken. Ze verdienen zoveel meer.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *