Columns

Harde muziek maakt je stoer

Ik zie het steeds vaker. Tieners die ongegeneerd hun muziek uit een telefoon laten gallen op straat. Eerst waren het boomboxen, zo groot als koffers, nu komt de muziek uit een klein telefoontje.

Persoonlijk heb ik er niet zoveel last van. Meestal hebben die kinderen hun muziek aan op de fiets. Het is gewoon net als een auto die met luide muziek en open ramen door de straat rijdt. Als het niet te luid staat of expres mensen ermee wordt lastiggevallen, dan vind ik het best. Ik deed dat zelf ook. Alleen niet uit een telefoon, maar een simpele mp3-speler. De koptelefoon had ik om mijn nek hangen en gebruikte die als mijn boxen. Het maakte je stoer, om muziek keihard te laten spelen zodat anderen het kunnen horen. Ja, we hebben allemaal wel zo’n fase gehad.

Maar het was me ook opgevallen dat deze groep tieners vooral nederhop en rap en R&B uit hun telefoons lieten komen. Een keer was ik gewoon op straat aan het wandelen toen ik harde nederhop hoorde. Uit nieuwsgierigheid keek ik rond waar het vandaan kwam. Een normale reactie als je opeens iets hoort wat je niet verwacht. Ik zag een groepje brugklassers staan. Op hun fiets, aan het praten en met de telefoon in een hand waar de nederhop uitkwam. Oké, daar kwam het dus vandaan. Ik vond het weer best. Maar toen zag ik dat een van de brugklassers mij had gezien. Een meisje. We hadden maar heel even oogcontact, maar ik weet nog goed hoe strak ze me aankeek. Alsof ze me uitdaagde. Haar blik zei van “Ja, we hebben harde muziek aan. En wat dan nog?” Ik was even verbaasd en liep gewoon door. Het was zo’n strakke, rebelse blik. Nadat het goed bij me was doorgedrongen moest ik er wel om lachen. Dat meisje is zeker vaker in de problemen gekomen om de muziek uit haar telefoon. En toen kreeg ik spijt. Spijt dat ik mijn telefoon niet gepakt en mijn muziek eruit liet schreeuwen.

Denk je soms stoer te zijn met je nederhop? Kind, ik luister naar Slipknot, Static X, Rammstein en nog zoveel andere mannen die je letterlijk doof schreeuwen. Daag mij niet uit. Ik tover zo een heel leger van metalmannen uit mijn telefoon. Keiharde metal. Daar wordt je past stoer van!

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *