Films, Recensies

TMNT 2014 & 2016; Pros and Cons

Spoilers recht vooruit!

Ik ben een grote TMNT fan. En voor diegene die het niet weten, TMNT staat voor Teenage Mutant Ninja Turtles. Weet je wel? Die vechtende gemuteerde schildpadden van tv?
Ik denk dat ik werd geïnfecteerd door mijn broer, die naar de tekenfilms keek van de jaren 90 en de spelletjes had voor de Nintendo. Ik was nieuwsgierig naar deze schildpadden. Het breidde zich een beetje uit in de live action serie Ninja Turtles: The Next Mutation. Maar het virus sloeg pas echt aan met de tekenfilms van 2003 op de vroegere FoxKids. Toen zat ik er pas echt in en keek alles wat los en vast zat.

En jaren later kwamen de nieuwste live action films. Van Michael Bay (Gadverdamme). Ik had de zin niet om naar de bios te gaan, hoe zeer ik ook een fan was van deze schildpadden. Joost mag het weten hoe Bay zo’n grote filmmaker is geworden, want van films weet hij geen ene ruk. Het enige waar hij goed in is, is nutteloze actie en special effects. South Park weet het heel goed in een notendop te zeggen.

Maar toch… Van nature vind ik toch dat je iets gezien en ervaren moet hebben om een echte menig te kunnen hebben. Dus… Ik heb de films uiteindelijk gekocht en gekeken.

Lees niet verder als je ze nog niet gezien hebt. Of een fan bent van Bay (Serieus?).

 

Grootste kritiek op TMNT 2014

 • Wat een afgrijselijk saaie verhaallijn
 • Zooooveeeeel nutteloze personages!
 • Karai in een cliché gestereotypeerde look voor Aziatische vrouwelijke personages met gekleurde plukjes in het haar. Oh wauw… Hoe uniek.
 • Godsamme Shredder. Probeer je ergens leegtes te vullen waar je tekort komt? Hoe kun je daarin bewegen? Hoe kun je daarin vechten?
 • Wat is dat voor een belachelijk, idioot achtergrondverhaal?
 • Is dat wat de Turtles en Splinter verbindt met Shredder? Mijn god, wat zwak en dom. Zeker in vergelijking met de strips en tekenfilms.
 • Eugh, deze April is godsirritant.
 • Grappen waar alleen Bay mee kan komen.
 • Eet geen tandenstokers, Raph. Je stikt er nog in. En het is zooo uit de tijd.
 • De Turtles zijn nauwelijks op het scherm of tonen behoorlijke interactie of een zeker conflict wat opeens “opgelost” is aan het einde van de film? Wacht, hadden ze ruzie?
 • Gadver, nee, teken hun lippen niet tijdens de aftiteling! Dat ziet er zo raar uit.
 • En het laatste wat me dwars lag was het dikke geflirt van Mikey met April. In de film de Turtles hebben de leeftijd van 15 (ook al zien ze er zo overduidelijk niet naar uit. Ik dacht eerst dat ze 18 waren). April heeft de leeftijd van iemand in de laatste jaren van in de 20? Bijna 30? In ieder geval meer dan 10 jaar ouder dan Mikey. Welke 15-jarige flirt zo met iemand die zowat twee keer zijn leeftijd is? Dat hij groter is dan April wilt nog niet zeggen dat hij zo met haar kan flirten.
  • PS. Het is niet ongewoon dat een van de Turtles een oogje had op April in het hele TMNT universum. In de eerste filmseries vond Mikey haar al een “fox”, maar dat leek niet echt op een verliefdheid. Raph leek wel iets voor haar te hebben en werd daarmee geplaagd door zijn broers, zoals broers altijd doen. Maar dat werd ook niet voortgezet. Gelukkig. In de tekenfilms van 2003 was Donnie degene die een beetje verliefd was op April, maar dat leek vooral op een onschuldige tienerverliefdheid. (We hebben Leonardo nog niet gehad. Of ik moet dat hebben gemist).
   Nou, ik zit er niet mee dat een van de Turtles wel eens een oogje op April heeft gehad. Zoveel tieners zijn wel eens verliefd op een ouder iemand. Maar het werd gelukkig nooit doorgedrukt. Want de Turtles zijn nog altijd tieners en April wordt altijd neergezet als een jonge vrouw in einde 20, begin 30. Snappen jullie dat zo’n soort romance gewoon niet kan? Puur gekeken op leeftijd, niet dat ze allebei ook nog van een compleet andere soort zijn natuurlijk.
   Maar in de recente tekenfilmserie van 2012 is April een tiener. En hier is het weer Don met een oogje op April en er zijn hints dat April hem ook leuk vindt. Nog eens negerend dat de twee van verschillende soorten zijn, kan dit wel omdat hun leeftijd dit keer dichter bij elkaar ligt. Maar dus wel alleen hier.

De enige goede punten van TMNT 2014

 • Hun uiterlijk/design. Mijn favoriet van deze films. Hun designs vind ik geweldig en hoe ze met de laatste technieken en special effects op het scherm zijn gebracht. Ze zien er echt goed uit. Ondanks dat er best nog wat aan hun gezichten gewerkt mag worden en ze dragen echt VEELS te veel accessoires.
 • Het moment dat de Turtles ontdekken dat ze zijn betrapt dankzij de flits van een camera. Klein detail, maar een leuk detail.
 • De sneeuwtruck scene. Ik heb eigenlijk niets tegen over-de-top actie scenes. Zulke scenes maken een actiefilm een geweldige, wilde achtbaanrit. Kijk maar naar de actie scenes van Pirates of the Caribbean! Ze zitten vol actie en adrenaline. Maar zo’n scene kan wel breken door bepaalde details van het verhaal (April, alsjeblieft, ben je echt zo dom??)
  • Mijn favoriete stukje was wel Donnie met zijn “Oh my gosh, they have guns!” en dat hij de actieheld ging uithangen. Geweldig. Ga ervoor, Donnie!
 • De lift scene – Eerst niet de lift kunnen vinden, Donnie’s “not the elevator” en dan de beroemde “awkward”-moment in de lift. Het deed me een beetje denken aan de lift scene van Spider-Man 2. Toen Peter Parker zijn krachten verloor en gedwongen werd met de lift te gaan.
Grootste kritiek op TMNT 2016
 • Ietsjes beter, maar deze verhaallijn is ook frut.
 • Bay kan nog steeds geen behoorlijke grappen maken.
 • Kan deze April alsjeblieft weggaan?
 • Hoe is Vern opeens deze grote held geworden van New York met de sleutel van de stad en zo? De eerste film had daar geen woord van gerept of gebruikt. Gemiste connectie met de eerste film, mensen!
 • Nog een gemiste connectie met de eerste film! Tussen het slijm van de eerste film en die van de Krang. En April zei nog wel in de eerste film (voor de grap, dat wel) dat het slijm van aliens kwam!
 • Krang kwam nogal het verhaal binnenvallen. Zo van, door de muur knallen om vervolgens aan tafel te schuiven tijdens het avondeten met de hele familie. Ik weet dat de portalen zijn link zijn, maar toch… Hem verbinden met het slijm van de eerste film was volgens mij beter geweest. De link met de portalen kon je dan alsnog doen.
 • Echt Shredder? Je gaat met die roze slijmbal samenwerken? Echt? Ben je zo dom? Ben je te hard op de hoofd geslagen door de Turtles soms? Je andere versies schamen zich voor je.
 • Bebop en Rocksteady mochten ook best wat meer hersens hebben. Zoveel personages konden wel wat meer hersens gebruiken. Oh wacht… Dat is een Bay film… Juist ja…
 • Casey Jones… is verrassend een veel beter hulpje voor de Turtles dan April. Vern is zelfs beter dan April! April doet geen ene fluit dan mooi te wezen!
 • Iedereen weet opeens alles met een druk op de knop. Knap hoor, maar het gaat toch wel te makkelijk voor mijn gevoel. Don, knul, ik weet dat je slim bent, maar toch… Toon wat moeite om de info te krijgen.

De enige goede punten van TMNT 2016

 • Nog es, de design van de Turtles. Die overigens zijn geüpdatet en aangepast. Minder accessoires! Top!
 • De Turtles hebben eindelijk een behoorlijke ruzie en verhaal tussen hen! Waar was dit in de eerste film?
 • En nog een grotere en beter conflict. De Turtles realiseren zich dat ze op monsters lijken volgens de mensen, maar de kans krijgen om in mensen te veranderen en om eindelijk boven te kunnen leven tussen de mensen.
 • Kevin de pizzabezorger. Nog een leuk, klein detail. Een echte pizzebezorger van New York die alles heeft gezien en dus geen ene moer geeft om reuzenschildpadden die steeds pizza bestellen.
 • De vliegtuig scene. Mijn favoriete over-de-top-actie scene. Het heeft verrassend goede grappen voor een Bay film, goede actie en zeker goede frictie tussen de Turtles, die perfect in hun verhaallijn vallen. Wacht… Is dit nog dezelfde film?

Het vervolg was zeker beter dan de eerste film, maar helaas nog erg zwak.

Heb ik van de films genoten? Ja. Ondanks de schaamte die ik voelde voor al die fouten. Niet alleen in gericht aan alles in de TMNT universum, maar ook in het filmmaken. En soms kon ik niets ander dan lachen om de fouten. Ik denk dat ik vooral genoot van de films door mijn liefde voor TMNT en ik was toch best nieuwsgierig om ze in live action te zien. Maar deze films hadden zoveel beter kunnen zijn. Het verhaal had beter kunnen zijn, de teksten, de grappen, de personages en een betere basis gebaseerd op de echte, originele Turtles.

Ze verdienden zoveel meer.

Als er een derde film komt, dan hoop ik op een nieuwe reboot. Zonder Bay aan het stuur. Schiet hem gewoon maar af in een van zijn explosies.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *